Kosten Daisycon importeren in Google Analytics

Adverteerders bij Daisycon hebben de mogelijkheid automatisch de kosten bij Daisycon in Google Analytics te importeren. Door het toevoegen van UTM-tags aan de links van Daisycon konden adverteerders al in Analytics zien hoeveel verkeer er via Daisycon naar hun website werd gestuurd. Nu is daar de mogelijkheid bijgekomen om aan deze UTM-tags ook de kosten (dus de betaalde affiliatecommissie) van de campagne te importeren.

Let op de kosten import zorgt er alleen voor dat u voor één UTM-tag de kosten in Analytics terugkrijgt. Dit kunt u analyseren in het kosten-overzicht in Analytics. Deze functionaliteit geeft geen inzicht in de kosten per publisher. Hiervoor kunt u beter dynamische UTM-variabelen in combinatie met Google e-commerce tracking of doelen in Analytics gebruiken. Lees hier hoe dit het beste kunt instellen.

Met deze koppeling kunt u als adverteerder de kosten die u maakt voor affiliate marketing vergelijken met andere vormen van online promotie die u uitvoert voor u website, zoals Google AdWords of banner-advertising. In vier stappen leggen wij u uit hoe u de koppeling tot stand brengt.

Stap 1 - twee codes uit Google Analytics halen

• Log in bij Google Analytics.
  • Ga rechtsboven naar ‘Admin’ (zie screenshot 1).

Analytics-koppeling

Selecteer het juiste account en property

• Klik op het account dat u wilt gebruiken en kopieer het Account-id. De code staat o.a. achter de omschrijving van uw account. De code bestaat alleen uit cijfers en is meestal zeven of acht karakters lang.
  • Klik vervolgens op het property dat u wilt gebruiken en kopieer het Property-id (ook wel Tracking ID genoemd). De code staat o.a. achter de omschrijving van uw property (website) en begint met UA-.

Sla beide codes op in een document. U moet ze straks bij Daisycon invullen.

Stap 2 – Nieuwe Custom data source aanmaken en derde code ophalen

De volgende stap is het aanmaken van een nieuwe Custom data source binnen Google Analytics.

• Klik op menu “Gegevens importeren" (Data import)
  • Klik op “Nieuwe dataset”.
  • Kies bij Type gegevensset "Kostengegevens" klik op volgende
  • Verzin een naam bij Details van gegevensset, b.v. "Daisycon" en kies een of meerdere weergaven waar u de kosten wil importeren. Klik daarna op volgende stap
  • Kies welke kolommen moeten worden opgegeven (zie screenshot)
  • Klik op Gereed

• Vervolgens gaat u terug naar het vorige scherm en ziet u dat de nieuwe Custom data source is aangemaakt.
  • Kopieer de UID code (zie screenshot) en plak deze in een apart bestand.

Stap 3 – Daisycon syteem aan Google Analytics koppelen

Vervolgens logt u in bij Daisycon en gaat u naar “Hulpmiddelen” / “Analytics Import

• Klik op “Account toevoegen (Add account)”
  • Vul bij ‘Google account’ het emailadres in waarmee u bij Google analytics inlogt. Druk op ‘Opslaan’.
  • U krijgt nu de melding dat het account is toegevoegd, maar dat u nog geen toestemming heeft gegeven.
  • Klik vervolgens op “Account authenticeren”.
  • Log in bij Google (als dit nog niet het geval was). Controleer rechtsboven of u met het juiste account bij Google bent ingelogd.
  • Accepteer dat Daisycon toegang krijgt tot het account.
  • Hierna gaat u automatisch terug naar de instellingen in uw Daisycon account. Als alles goed is gegaan ziet u onder ‘Toestemming’ dat u toestemming heeft verleend.

Stap 4 – Google Analytics gegevens bij Daisycon invullen

Nu de toestemming aan Google Analytics is verleend kunt u de upload activeren. Klik hiervoor bovenaan op ‘Upload toevoegen’

• Vervolgens komt u op onderstaand scherm (zie screenshot 5). Selecteer het juiste account, en vul de drie codes in die u net uit uw Google Analytics account heeft gehaald.
  • Vervolgens vult u de utm_source, utm_medium en utm_campaign tags in. Google gebruik de UTM-tags uit uw links om de kosten aan de kliks binnen Analytics toe te wijzen.
  • Zorg er voor dat u exact dezelfde UTM-tags invult als dat u in de links bij Daisycon hebt laten plaatsen.

Alle links (en UTM-tags) in uw campagne kunt u terugvinden én aanpassen bij ‘Materiaal’ / ‘Materiaal bewerken’. Voor een goede werking moeten alle links in uw affiliateprogramma bij Daisycon dezelfde unieke UTM-tags bevatten.

Goed

Alle links bevatten dezelfde unieke UTM-tags

www.adverteerder.com/?utm_source=Daisycon&utm_campaign=affiliatemarketing&utm_medium=CPS
www.adverteerder.com/categorie/?utm_source=Daisycon&utm_campaign=affiliatemarketing&utm_medium=CPS
www.adverteerder.com/categorie/product/?utm_source=Daisycon&utm_campaign=affiliatemarketing&utm_medium=CPS

Niet goed

Verschillende links bevatten verschillende UTM-tags. Hierdoor weet Google niet waar hij de kosten aan moet koppelen, en worden de kosten bijvoorbeeld maar aan een deel van de kliks toegekend. Hierdoor krijgt u een verkeerd beeld.

www.adverteerder.com/?utm_source=Daisycon&utm_campaign=kerstactie&utm_medium=textlinks
www.adverteerder.com/?utm_source=Daisycon&utm_campaign=voorjaarsactie&utm_medium=banners

Resultaat in Google Analytics

De resultaten vindt u terug in Google Analytics bij ‘Verkeersbronnen’ / ‘Kostenanalyse (Beta)’. Let op! De gegevens worden dagelijks ’s nachts door Daisycon geüpdatet. De resultaten zullen dus pas de dag na de installatie te zien zijn. Klik op ‘Bron/medium’ om de resultaten te zien van van de door jou ingevulde ‘UTM_source’ en ‘UTM_medium’. Ga naar ‘Campaign’ om de resultaten van ‘UTM_campaign’ te bekijken (zie screenshot 6).

Ik hoop dat deze uitleg helpt de kosten van affiliate marketing te importeren en dat u vanaf nu eenvoudig uw verschillende online promotie met elkaar kan vergelijken.